Új ivóvízvezeték a fürdőszobában

Többrétegű alumíniumcsövek fektetése

1. A szerelés is előfalas elemeken vagy könnyűszerkezetű falakon történik. Ezt követően pl. a tushoz vagy a fürdőkádhoz szerelvénycsatlakozásként felcsavarozunk egy csatlakozódobozt.

2. A vezetékeket pl. a sarkokban meghajlíthatjuk egy hajlítórugóval, amit a cső fölé tolunk. A szerelés után a hajlítórugót megint vegyük le!

3. Most következik a vezeték bekötése a fali csatlakozódobozba. Ehhez használjunk speciális ollót, ne fűrészeljünk! Itt pl. a 16 mm-es alumíniumcső méretre vágását láthatjuk.

4. A vágások helyét minden esetben kalibrálni kell. Ezt egy kalibráló szerszámmal végezzük. Ennek tüskéjét ütközésig toljuk be a csőbe és többször forgassuk körbe.

5. Most toljuk rá a csőre a fali csatlakozódoboz alsó részét, a hollandi anyát és az eurokonusz-adapter szorítógyűrűjét. Végezetül helyezzük fel az ún. támhüvelyt.

 

 

6. Most tegyük fel (a dugaszt emelőként használva) a sárgaréz könyököt. A hollandi anya szorosra húzásakor a szorítógyűrű annyira összenyomódik, hogy tartósan tömített kötésről gondoskodik.

7. A sárgaréz könyököt és a fali csatlakozódoboz alsó részét építsük be a helyére az állványzaton és csavarozzuk össze őket egymással.

8. A (fehér) lenyomó dugaszt ehhez megint csavarjuk ki.

9. A fali csatlakozódoboztól most menjünk le a keresztező vonalig. Itt a csatlakozáshoz egy T-idomra van szükségünk. A hosszt pontosan vigyük át!

10. Ollóval most már a lefektetett vezetékeket is pontosan levághatjuk. A vágást végezzük mindig 90 fokos szögben!

11. Mielőtt a csöveket beszorítjuk a T-idomba, javasolható egy védőcső felhúzása, hogy megelőzzük a hőveszteséget és a kondenzvíz-képződést.

 

12. Így néz ki aztán a csatlakozás. A csövek végén megint a támhüvelyek találhatók, a többi alkatrészt (ld. 5. ábra) már előtte felhúztuk a csőre.

13. Egy csőfogóval tartsuk szorosan a T-idomot, húzzuk meg a hollandi anyát és a szorítócsavarozással teremtsük meg a tömített kötést.

14. BMielőtt a vezetékhálózatba vizet eresztünk, zárjuk le a nyitott csatlakozásokat lenyomó dugasszal. Később ide kerülnek majd a fürdőkád szerelvényei.

15. Mielőtt a falat gipszkarton-lapokkal lezárjuk, a köztes helyeket töltsük ki szigetelőanyaggal.

16. A meglévő falban egy 1/2" belső csavarmenetes karmantyú található. A 1/2" külső csavarmenetes kuplungot teflonszalaggal tömítjük.

17. A meghajlítandó csövet hagyjuk kicsit hosszabbra és toljuk a hajlítórugót a cső fölé. Szűk sugárban hajlítsuk meg a csövet, majd a hajlítórugót ismét vegyük le róla.

18. Miután műanyagvágó-ollóval merőlegesen levágtuk, a többrétegű alumíniumcsövet kalibrálnunk kell. Ehhez a kalibráló tüskét toljuk be ütközésig a csőbe és többször forgassuk körbe.

19. Egy csőfogóval és egy nyitott körkulccsal húzzuk meg szorosra a csavarozást “mesterember módra”.

20. A hőveszteség és a kondenzvíz-képződés elkerülésére javasoljuk védőcsövek használatát. A szennyvízvezeték DN 50 HT-csővel lett meghosszabbítva, az oldaláthelyezést 2 ívvel egyenlítettük ki.

A teljes fürdőszoba a fürdőkáddal és a tussal a baloldalon, az előrehozott mosdókagylókkal a jobb oldalán.


Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: