Négyszögszelvényű ereszcsatorna szerelése terasztetőre

A terasz teteje gyakran hullám- vagy bordáslemezzel borított. Azért, hogy az esővizet elvezessük, ill. a kert öntözéséhez összegyűjtsük, mindenképpen szereljünk fel egy ereszcsatornát. A következő képeken bemutatjuk, hogyan szerelhető egy Marley négyszögszelvényű műanyag ereszcsatorna hullámlemezes tetőre.

Speciális tartókkal gond nélkül felerősíthetjük a négyszögszelvényű ereszcsatornát hullám- és duplafalú bordáslemezekre is. Először felcsavarozzuk a műanyag csatornatartót a hullám- vagy duplafalú bordáslemez tartójára. Majd az ereszcsatorna-tartó felső részét feltoljuk a hullámlemezre és csavarral rögzítjük.

Az első műanyag csatornatartót igazítsuk a hullámlemezhez:

A hullámlemez kinyúló lapjának ⅓ részig a csatorna fölé kell érnie. Ahhoz, hogy az esővíz biztos lefolyását garantáljuk, a tartókat 10 méterenként 2-3 cm-es lejtéssel szereljük fel.

A kettős mérőzsinórt rögzítsük a csatornatartó legmagasabb és legalacsonyabb pontjára, majd húzzuk ki az elsőtől az utolsó csatornatartóig.

A csatornatartókat legfeljebb 50 cm-es távolságra szereljük fel egymástól.

A Marley speciális ragasztóját és a Marley speciális tisztítóját optimálisan hozzáigazítottuk a Marley ereszcsatornái műanyagának tulajdonságaihoz, ezért biztos és tartósan tömített kapcsolatról gondoskodnak.

Ragasztás előtt a végelzáró idomokat is tisztítsuk meg alaposan és vonjuk be őket vékonyan a Marley speciális ragasztójával.

A végelzáró idomok jobb- és baloldalra is illenek.

Tegyük fel a betorkolló csonkot, határozzuk meg a lefolyó pontos helyét és jelöljük meg.

A lefolyóhoz a legegyszerűbben egy lyukfúró feltéttel vághatjuk ki a lyukat.

Minden fűrészelésnél alapszabály: az éleket a ragasztás előtt gondosan sorjázzuk.

A ragasztás környékén a betorkolló csonkot és az ereszcsatornát alaposan tisztítsuk meg és zsírtalanítsuk a Marley ereszcsatorna tisztítójával. Ezután vigyük fel a ragasztót és ragasszuk be a betorkolló csonkot.

Az ereszcsatornát egy finomfogazatú fűrésszel vágjuk méretre.

Javaslat: ahhoz, hogy a vágás egyenes legyen, használjunk vágódobozt vagy gérvágó ládát.

Az ereszcsatorna vágott végeit gondosan sorjázzuk.

Az ereszcsatorna egyes darabjait pattintsuk be a műanyagtartókba.

Két csatornavég csatlakoztatásához használjuk az összekötő idomokat. A ragasztót vigyük fel az összekötő idom belső felületére és a csatornavégeket tegyük be az összekötő idomba.

Azért, hogy biztosak legyünk a felszerelés helyességében, ellenőrizzük a lejtést vízszintezővel.

Az ereszcsatorna és az ejtőcső csatlakoztatásához toljunk be egy ívidomot a betorkolló csonkba. Ezután mérjük le a távolságot a fordított ívig. Vegyük figyelembe a 4 cm-es betolási mélységet és a távolságot a házfaltól.

Ha a tetőkinyúlás nagyon keskeny, akkor közvetlenül kössünk össze két ívet egy ívösszekötő idommal.

 

A Marley ejtőcsöveit az ereszcsatornához hasonlóan finomfogú fűrésszel vágjuk méretre.

Javaslat: ahhoz, hogy a vágás egyenes legyen, használjuk vágódobozt vagy gérvágó ládát. Az ejtőcső vágott végeit gondosan sorjázzuk. Ez különösen egy Marley esővízgyűjtő beépítésekor jelentősen megnöveli a felfogó teljesítményt.

A csöveket csőbilincsekkel rögzítjük, amelyeket a teraszcölöphöz csavarozunk. Különbséget teszünk “szoros” és “laza” bilincsek között.

A szoros bilinccsel a felső végén rögzítjük az ejtőcsövet. Ennél a szemescsavart oldalról szereljük a pántra. Ezáltal ezen a helyen szorosan rögzíthetjük az ejtőcsövet. A bilincsek egymástól való távolsága: 2,00-2,50 m.

A laza bilinccsel a közepén és az alsó végén vezetjük az ejtőcsövet. A szemescsavart ekkor a pántok közé szereljük. Így a cső lazán mozoghat a bilincsben és a hőmérsékletingadozások okozta méretváltozások kiegyenlítődhetnek.

Az esővíz levezetéséhez és gyűjtéséhez egy kifolyót építhetünk az ejtőcsőbe.

Az esővizet levezethetjük egy vízköpővel is, amit közvetlenül a betorkolló csonkba rögzítünk.

  • Az ereszcsatorna mutatós a tetőn és biztonságosan levezeti az esővizet. Az esővizet felfoghatjuk és felhasználhatjuk a kert öntözéséhez.

    Most már jöhet az eső!


    Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

    Marley Deutschland

    Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: