Szellőzéstechnika

Üzenjen hadat a pincepenésznek

Ezt nem igazán kedveljük: a penész a pincében légzőszerveinkre és az épület állagára egyaránt veszélyes. De hogyan is kerül oda?

Ha nem komoly építési hiányosságra vezethető vissza, akkor gyakran az elégtelen levegőcsere okozza. A pincében lehűl a levegő, a pára lecsapódik a falakon, és táptalajt biztosít a penészgombának.

A hideg szellő segít: fontos, hogy a pincébe elegendő hideglevegőt juttassunk, mert ennek kicsi a páratartalma. A „kiszárításhoz” elég, ha a szellőztetéshez például egy csőventilátort szerelünk be. Legjobb, ha egy időkapcsolóval éjszaka működtetjük, amikor kint hideg a levegő – így a pincébe juttatott „száraz” levegő még több nedvességet képes felvenni, és ez jelentősen csökkenti a penészgomba veszélyét!

Tiszta ügy: biztonságos szárítógép-bekötés

Bolyhok: a szellőzős szárítóknál a szűrő ellenére bolyhok kerülnek a légáramlatba. Emiatt a szellőzővezeték lassan, de biztosan eldugul, ami hosszútávon károsítja a szárítógépet.

A szárítógép biztonságos működtetéséhez javasoljuk, hogy ha külső fedélként rácsot használ, akkor távolítsa el a szúnyoghálót. És még egy tipp: jó szolgálatot tehet itt még az elszívó és az önműködő visszacsapó szelep!

Ha hideg szelek fújnak a páraelszívóból…

Didergető: a szellőzéssel működő páraelszívóhoz minden esetben falátvezetésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy megbontjuk az épület szigetelését. Nincs is semmi baj addig, amíg a páraelszívó be van kapcsolva. Ha viszont szünetel a főzés és pihen a gép, hideg levegő áramolhat a lakásba a nyomásingadozás következtében. Elég, ha kinyitunk egy szobaajtót vagy erősen szeles az idő – és máris hideg lesz.

Hogy minimálisra csökkentsük a hideg levegő beáramlását, szereljünk be a külső falon található elszívó mellett egy visszaáramlás-gátlót közvetlenül a belső falon. A falátvezetésbe bezárt levegőoszlop remek szigetelő – és egész biztos benntartja a házban a meleget.


Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: