Hírlevél Sz. 4 / 2015

BIZTONSÁG

Az eső nem mindig áldás

Az égbolt imént még csupa derű volt, most meg hirtelen viharfelhők gyülekeznek, villámlik és dörög, vihar tombol és szakad az eső - lassan ez már ezen a szélességi fokon is mindennapos jelenség. A maga környezetre és épületekre gyakorolt súlyos következményeivel. A modern vízelvezető rendszerek képesek biztonságos módon elvezetni a felszíni vizeket, és védelmet nyújtani a visszaáramló vizek ellen, megakadályozva a vízkárok kialakulását, ha netán újra megnyílnának az ég csatornái.

A visszaáramlás megakadályozása

Erős felhőszakadás esetén rövid időn belül sokszorosára nő a csatornahálózatba zúduló víz mennyisége. Lehetséges következmény: A csatornahálózat rövid idő alatt egészen a visszaáramlás szintjéig, azaz az úttest felső széléig megtelhet. Ha a visszaáramlási szint alatt fekvő helyiségekben mosdók, zuhanyzók vagy padlólefolyók találhatók, a szennyvíz a lakásba juthat. Az ilyen visszaáramlás ellen védekezni lehet. Ennek legegyszerűbb és leggazdaságosabb megoldás az, amikor vízzárat, például Marley OTTIMA kettős visszafolyásgátló szelepet építenek be. A szennyvízvezetékekben elhelyezett OTTIMA gondoskodik arról, hogy a használati víz biztonságosan befolyjon a csatornahálózatba, és így megbízható védelmet nyújt a visszaáramlással szemben. Ezenfelül, a rozsdaálló acélbetéttel ellátott védőszelepek a patkányok előtt is hatékonyan eltorlaszolják az utat.

Garantált esővédelem

De a fentről származó vizet is biztonságos és megbízható módon el kell vezetni, megvédve az épületeket az eső- és a freccsenő víz által okozott költséges károktól. A Marley ütésálló műanyagból készült ereszcsatornái tartós védelmet kínálnak. Ráadásul, ajánlatos még esővíz-levezető aknát is beépíteni, amelyen át az ereszcsatorna elvezető csövét össze lehet kötni a csatorna alapvezetékével, és így biztosítani lehet, hogy az esővíz mindig akadálytalanul a csatornahálózatba folyhasson el. A Marley esővíz-levezető aknái könnyen szerelhetők, és a lomb és a piszok is gyorsan és egyszerűen eltávolítható belőlük. Így megakadályozható, hogy az esővíz vezetékek és szivárgó aknák eltömődjenek.

 

A felszíni víz biztonságos elvezetése

A telken összegyűlt felszíni vizek gyors és problémamentes elvezetéséről a Marley víznyelő aknái gondoskodnak. Ezek összegyűjtik és megbízható módon a csatornahálózat csöveibe vezetik a csapadékvizet. A strapabíró műanyag aknákat választástól függően fedéllel vagy rácsrostéllyal lehet ellátni. Az aknafedélre és a rácsrostélyra egyaránt rá lehet lépni.

FELÚJÍTÁS

Melegvíz központi tárolása

Kinyitjuk a vízcsapot – és már folyik is a melegvíz. A melegvíz vagy különálló bojlerből származik, vagy azt egy központi helyen, rendszerint a pincében elhelyezett melegvíztárolóban tárolják. Annak, aki a lakásfelújítás keretében utólag központi melegvízforrást szeretne beépíteni, a melegvíz részére egy második csővezeték rendszert is be kell húznia az épületbe. A Marley AquaStec rendszerével, ezzel az összedugható, megbízható vízvezetékkel, ez nem jelent problémát.

A hajlékony, alumínium ikercsöveket és a kiváló minőségű PVDF műanyagból készült alaktartó szerelvényeket egyszerűen összedugjuk. A szerelés helyes kivitelezését az ellenőrzőablakon át lehet ellenőrizni: A tömörzáró összekötés létrehozásához elegendő, ha annyira dugjuk be az ikercsövet a szerelvénybe, hogy az ellenőrzőablak fehéren látszódjék. Ehhez nincs szükség se sajtoló eszközökre, se csavarkulcsokra. Ezenfelül, a Marley AquaStec szerelvények roppant ellenállóképesek és hajlékonyak is: akár 10° fokkal is kihajlíthatók.

Maximálisan higiénikus és tartós

A Marley AquaStec ivóvíz-vezetékekben és fűtőberendezésekben egyaránt használható, és nehézség nélkül csatlakoztatható a létező vízvezetékekre és egyéb rendszerekre. A csövek, amelyeknek igen jó a korrózióállóságuk, 10 bar mellett 70 °C-os tartós, rövid ideig akár 95 °C-os terhelésre vannak méretezve. A Német Gáz- és Vízügyi Egyesület (DVGW) által jóváhagyott rendszer megfelel az ivóvíz-szállító vezetékekkel szemben támasztott szigorú higiéniai követelményeknek. A szakszerű szerelés és karbantartás mellett legalább 50 éves élettartamra lehet számítani.

 

A vízelvételi helyeket okvetlenül védeni kell a visszafolyó víztől, nehogy az ivóvíz-szállító vezetékrendszer elszennyeződjön. Ez rendszerint biztosító eszközökkel ellátott szerelvények alkalmazásával érhető el. Továbbá, már a tervezéskor ügyelni kell arra, hogy ne alakuljanak ki olyan csőszakaszok, amelyekben a víz hosszabb időn át pangani tud.

 

TRENDEK

Szín, szín és harmadszor is szín

Ki merné állítani, hogy az ereszcsatorna színe csak szürke vagy barna lehet? A Marley ereszcsatorna rendszerével roppant könnyű hangsúlyos színeket vinni a környezetbe. Egy sor vonzó szín, így például, antracit, fehér, zöld, ezüst árnyalat, rézszínű, piros és fekete közül lehet választani. Ráadásul, az ereszcsatorna szakértője megint egyszer egy divatos színnel, az antracit metállal rukkolt elő. A Marley áttekintő táblázatot készített az ereszcsatornákon alkalmazott színekről és formákról weblapon lehet megtekinteni. A színek megfelelő megválasztásával ki lehet emelni a tető körvonalát, vagy az ereszcsatorna megjelenését összhangba lehet hozni a homlokzattal, az ablakkerettel és a bejárati ajtóval. A színek természetesen fény- és időjárásállóak.

 

Mutatós és erős

De a kiváló minőségű PVC-ből készült ereszcsatornák nem csak mutatósak, hanem egyúttal erősek és tartósak is. Ellenállnak az időjárási viszonyoknak, UV sugaraknak és melegnek, valamint alaktartóak és korrózióállóak is. Ezek olyan minőségi jellemzők, amelyekért a Marley 10 éven át kezeskedik. Az ütésálló műanyag ereszcsatornák nem csak az eső- és freccsenő víz által okozott károk ellen nyújtanak tartós védelmet, hanem roppant egyszerűen, forrasztás nélkül fel is szerelhetők. Az egyes alkatrészeket egyszerűen és biztonságos módon összedugjuk vagy összeragasztjuk.

A HÓNAP TERMÉKE

Marley ClipFix

Nyáron legszebb a szabadban – kint a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. A napsugarakkal és az esővel szemben a pavilonok vagy napellenzők nyújtanak védelmet. Persze, az esővíz elvezetése gyakran problémát jelent. A Marley ClipFix megoldja ezt a problémát. Az új mobil rögzítő rendszerrel roppant könnyen, mindössze néhány mozdulattal fel lehet szerelni a Duplex ereszcsatornát a pavilonokra vagy napellenzőkre anélkül, hogy eközben megrongálnánk a szövetpályát. Tartós, vagy csak átmeneti megoldásként is szóba jöhet. Az esővíz összegyűlik a Duplex ereszcsatornában, ahonnan a lefolyócsövön, a mobil esővíz-elvezető tömlőn vagy a vízköpőn át biztonságos módon elfolyik.


Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: