Hírlevél Sz. 5 / 2014

ÚJÍTÁS

Frisslevegős hőcserélő – a hőszigetelt házak energiagyűjtő perselye

A rendszeres szellőztetés óvja az egészséget és kíméli az épületállományt. Erre különösen a hőszigetelt, jól záró ablakokkal és ajtókkal ellátott házaknál célszerű gondolni. De: Nyitott ablaknál veszendőbe megy a meleg és a drága fűtési energia. A megoldás: a Marley friss levegős hőcserélője - a szellőztetés újító szellemű megoldása. Amely a lakó- és kiszolgáló terekben folyamatosan gondoskodik az alapszintű szellőztetésről. Így csökkenti a pára- és penészképződést, és óvja az épületállományt, valamint a lakók egészségét. A frisslevegős hőcserélő karbantartásmentes ventilátora három teljesítményfokozattal rendelkezik, nesztelenül forog, és a csekély, 3,5; 5 vagy 8 W-os fogyasztásával még a kétkedőket is meggyőzi.

Azonfelül, a Marley frisslevegős hőcserélőjével fűtési energia is megtakarítható. A készülék ugyanis a kiáramló elhasznált levegőnek akár 85 százalékát is el tudja tárolni a beépített kerámia elemben. A ventilátor azután 70 másodperc múlva felcseréli a légszállítás irányát. Ilyenkor a beáramló hűvös frisslevegő a kerámia elemen áramlik keresztül, ahol a tárolt hőenergia hatására felmelegszik. A Marley frisslevegős hőcserélőjét két készülékből álló kiszolgáló egységként lehet üzemeltetni. A két készülék működését a vezérlés rádióhullámok segítségével önműködően hangolja össze, míg a teljesítményfokozatokat távirányítóval lehet megválasztani.

Nincs többé páralecsapódás, és a fűtés velejárójaként száraz levegő

Az elhasználódott, távozó levegő hőjének elvonásakor víz csapódik ki a készülékben. A hagyományos hőcserélőktől eltérően azonban ezt a kicsapódott vizet nem kell elvezetni, hiszen a légszállítás irányának megfordulásakor azt a felmelegedő friss levegő felveszi. Így a helyiségben pont télen megakadályozható a túl száraz levegő kialakulása.

SZERVIZ

Csak óvatosan a nyári páralecsapódással!

Tulajdonképpen nem is olyan rossz ötlet megengedni, hogy a meleg nyári levegő beáramoljon a pincébe. De ami jó a ház föld feletti helyiségeiben, az rossz az alagsorban a képződő nedvesség miatt. Ha azután kint hidegebb van, mint a pincében - vagyis éjszaka és hajnalban, a pincét át kell szellőztetni, nehogy a falak átnedvesedjenek, és így penész képződjön rajtuk.


A meleg levegő páratelt

A szakemberek nyári páralecsapódásnak nevezik azt a jelenséget, amikor a meleg nyári levegő nyirkossá teszi a pincéket. A napon felmelegedett levegő nagy mennyiségű nedves levegőt visz magával. Amikor azután érintkezésbe kerül a környező talaj által viszonylag lehűtött pincefalakkal, a meleg levegő lehűl, és így már nem tud ugyanannyi vizet magával vinni. Ezért le kell adnia a nedvességet, amely azután kicsapódik a hűvös pincefalakon. Így pont az ellenkezője történik annak, amit el szerettünk volna érni: A pince falai nem szárazabbak, hanem éppen nedvesebbek lesznek - így a penészgombák bennük jó táptalajra lelnek. A pincében kialakuló penészgombát komoly problémának kell tekinteni. Az ugyanis megrongálhatja a falakat, és egészségügyi kockázatokat teremt a ház lakói számára.

Szellőztetés a leghidegebb napokon

Ezért a pincetereket célszerű hideg helyett meleg levegővel ellátni: a felmelegedő hideg levegő fel tudja venni a nedvességet. Ezért azután legjobb olyankor szellőztetni, amikor kint alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, azaz, nyáron kora hajnalban, 1.00 és 5.00 óra között. Ez legegyszerűbben ventilátorral és időkapcsoló órával valósítható meg. A ventilátor a szabadba nyomja a pince levegőjét, és a pinceablakon vagy a szellőző átereszeken beáramló hideg levegő pedig felmelegszik és közben felveszi a nedvességet. Erre a célra tökéletesen megfelel a Marley „Silenzio“ elnevezésű készüléke: a ventilátor rendkívül halkan surrog, tehát nem zavarja az alvást, és csak keveset fogyaszt.

HÁZ ÉS KERT

Kagylót a durva esetek megelőzésére

Nem igazán szép dolog, ha az olajos kezünket a formatervezett mosdóba mossuk bele. Vagy ha a festékes vödröket és a festőhengereket és virágvázákat a konyhai mosogatóban kell megtisztítanunk. Az ilyen tisztító műveletek céljára tökéletesen megfelel a kerti lakba vagy a pincébe szánt kiöntőkagyló, amely mindent elvisel. Mint amilyen a Marley tartós, strapabíró műanyagból készült kiöntőkagylója is. A kagyló ellenáll a háztartásban előforduló szennyvizeknek és savaknak, bírja az ütődéseket és ütéseket, és a felülete - a zománchoz hasonlóan - nem karcolódik és nem pattogzik le.

Pincékbe, kertekbe, garázsokba és műhelyekbe

A jól kezelhető és terhelhető kagylók időjárás- és UV-állóak, így pincékben, kertekben, garázsokban és műhelyekben egyaránt használhatók. Kétféle kivitelben kaphatók. A „Compact“ kiöntőkagyló 550 milliméter széles, és hasznos tároló felülettel rendelkezik, az „500“-as kiöntőkagyló 495 milliméter széles és kérésre tároló ráccsal szerelhető fel. Mindkét változat hátfallal rendelkezik, amely kellő védelmet nyújt a freccsenő vízzel szemben: A Marley tíz évig jótáll azért, hogy a kagylók nem fognak eltörni.

A HÓNAP TERMÉKE

Ellenőrző nyílás a kémény felülvizsgálatához

Hamarosan indul a fűtési szezon, ezért előtte ki kell seperni a kéményt. Ugyanis, a koromlerakódások, amelyek a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor képződnek a füstgáz járatokban, nagyobb fűtési költségeket eredményeznek, és egyúttal a kémény beégésének veszélyét is megnövelik. A kéményhez karbantartás és tisztítás céljából a kéményajtókon át lehet hozzáférni. A Marley kéményajtói erős, horganyzott lemezacélból vagy nemesacélból készülnek, igen tartósak, építés-felügyeleti tanúsítvánnyal rendelkeznek, ellenőrzött minőségben készülnek, és karos, vagy négyszögletű zárral kaphatók. Felszerelésük könnyen elvégezhető. Miután keretestül eltávolítottuk a meglévő kéményajtót, berakjuk az új kéményajtó keretét a meglévő nyílásba, és habarccsal, ill. cementtel szilárdan bevakoljuk. Mihelyt a vakolómassza megszáradt, már beakasztható a kéményajtó.


Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: